Obelodanjene ŠOKANTNE ČINJENICE o farmaceutskoj industriji

 

Velike farmaceutske kompanije su sve više na meti javnosti kao i sudova, optužene za stavljanje profita ispred bolesnika, za vođenje lažnih marketinških kampanja i još puno više… Ovde su neke od najšokantnijih činjenica o farmaceutskoj industriji.

1. Cena lekova raste brže nego cena bilo čega drugog što pacijent plaća: Cene najčešće prepisanih lekova rutinski se dižu, ponekad i nekoliko puta godišnje. Neki lekovi imaju marže od 1.000 posto u odnosu na trošak svojih sastojaka.
2. Vaš lekar može imati skriveni motiv iza recepta u što smo se imali prilike uveriti i u nedavnoj aferi u Hrvatskoj: Farmaceutski prodajni predstavnici često daju “darove” kako bi nagovorili lekare da propisuju lekove koje oni prodaju. Ovi predstavnici obično nemaju lekarsko ili naučno obrazovanje.


3. Farmaceutske kompanije troše više na marketing nego na istraživanja: Gotovo dvostruko više!
4. Farmaceutske kompanije su krive su za prevaru USA socijalnog zdravstvenog osiguranja za starije i nemoćne Medicare: Farmaceutskim kompanijama se sudi na USA saveznim sudovima zbog iskorištavanja Medicare osiguranja. Div AstraZeneca morao je platiti više od 340 miliona dolara kazne jer su trenirali lekare kako varati Medicare.
5. Kombinirano bogatstvo top 5 farmaceutskih kompanija premašuje BDP cele Afrike južno od Sahare: U stvari, kombinovana vrednost 5 najvećih svetskih farmaceutskih kompanija je duplo veća nego BDP ovog najvećeg dela Afrike.
6. Amerikanci plaćaju za lekove na recept više nego bilo ko drugi na svetu: Samo npr u 2002. čak oko 200 milijardi dolara!!!
7. “Novi” lekovi zapravo nisu novi: Dve trećine “novih” lekova na recept su identični postojećim lekovima ili samo modifikovane verzije.
8. Farmaceutske kompanije iskorišćavaju nerazvijene zemlje za obavljanje kliničkih ispitivanja: U zemljama u razvoju, vladin nadzor je slab.
Uzmite zdravlje u svoje ruke koliko god možete.
(Dr J. Mercola)

Коментари

Популарни постови са овог блога

NAJMISTERIOZNIJI MANASTIR NA SVETU JE U EGIPTU: Čuvaju srpske svetinje, a beduini iz okoline su potomci starih Srba – VIDEO

ITALIJANSKI PROFESOR ŠOKIRAO SVET: Evropa je srpsko carstvo, oni su na ovim prostorima još od paleolita (8.000 god.p.n.e.)

ISTINA ZATAŠKAVANA 102 GODINE: Hajduk iz Splita su osnovali Srbi